• lims2[1 of 21]
    View toward "back house, little house" kitchen and dining blocks, and the main block with front entry porch. next>
  • lims1[2 of 21]
    The thirty degree curve of the north wall gives the house a dramatic turn and relates it to the site.<back next>
  • lims3[3 of 21]
    A few years after the house was completed, with garden landscaping added.<back next>
  • lims4[4 of 21]
    The east view with screened porch added.<back next>
  • lims5[5 of 21]
    Mitered corner detail with natural cedar siding.<back next>
  • lims6[6 of 21]
    Interior view looking towards the kitchen and dining area at the intersection between the two angles of the house.<back next>
  • lims7[7 of 21]
    The sunny dining nook of the "back house".<back next>
  • lims8[8 of 21]
    A view to the high ceiling of the central wood stove corridor with exposed roof ties.<back next>
  • lims9[9 of 21]
    The wood stove is centrally located on a slate hearth in the living area.<back next>
  • lims10[10 of 21]
    The sititng room with locally sorced hardwood floors and windows placed for daylight and the view.<back next>
  • lims11[11 of 21]
    <back next>
  • lims12[12 of 21]
    <back next>
  • lims13[13 of 21]
    <back next>
  • lims14[14 of 21]
    <back next>
  • lims15[15 of 21]
    <back next>
  • lims16[16 of 21]
    <back next>
  • lims17[17 of 21]
    Balloon frame construction used for strength and economy of materials.<back next>
  • lims18[18 of 21]
    Gable End Wall Framing<back next>
  • lims19[19 of 21]
    Rafter Framing for Hip Roof Over Curved Wall<back next>
  • lims20[20 of 21]
    Kitchen/Dining Block 3d Framing Model<back next>
  • lims21[21 of 21]
    Wall Section<back


The program for the LIMS Residence called for an energy efficient house on a small footprint.  The design pays respect to the "big house, little house, back house" pattern of traditional New England building, with a twist.  In order to take advantage of views and solar exposure, the kitchen and dining blocks are skewed thirty degrees with a dramatic curved wall.  The house is clad in natural white cedar, and finished inside with locally sourced hard and soft woods, and Vermont slate.  Providing three bedrooms and a home office within an area of 1500 sq ft, the house achieved the highest Energy Star rating and served as a prototype for establishing the LEED for Homes model.

Click through the slides above to view the finished house and select drawings, or scroll through the filmstrip below to follow the context, design and construction.


lims1 lims2 lims3 lims4 lims5 lims6 lims7 lims8 lims9 lims10 lims11 lims12 lims13 lims14 lims15 lims16 lims17 lims18 lims19 lims20 lims21 lims22 lims23 lims24 lims25 lims26 lims27 lims28 lims29 lims30 lims31 lims32 lims32 lims35 lims36 lims37 lims38 lims39 lims40 lims41 lims42 lims43 lims44 lims45 lims46 lims47 lims48 lims49 lims50 lims51 lims52 lims53 lims54 lims55 lims56 lims57 lims58 lims59 lims60 lims61 lims62 lims63 lims64 lims65 lims66 lims67 lims68 lims69 lims70 lims71 lims72 lims73 lims74 lims75 lims76 lims77 lims78 lims79