• albany-1[1 of 9]
    Picture postcard view from the site of the Albany House. next>
  • albany-2[2 of 9]
    Existing "camp" prior to renovation.<back next>
  • albany-3albany-4[3 of 9]
    Wind generator supplying "off grid" power.<back next>
  • albany-5[4 of 9]
    Solar panels supplying "off grid" power.<back next>
  • albany-6albany-7[5 of 9]
    Interior design perspective views from the entry (left) and through the east windows.<back next>
  • albany-8[6 of 9]
    Woodshed added as a functional sculptural piece to embrace the site like a cornucopia basket.<back next>
  • albany-9[7 of 9]
    Woodshed added as a functional sculptural piece to embrace the site like a cornucopia basket.<back next>
  • albany-10[8 of 9]
    Woodshed added as a functional sculptural piece to embrace the site like a cornucopia basket.<back next>
  • albany-11[9 of 9]
    Woodshed added as a functional sculptural piece to embrace the site like a cornucopia basket.<back


The Albany House is situated on an idyllic site overlooking bucolic farmland in Vermont's North-East Kingdom. The partially realized design program involved turning an existing summer camp into a year-round residence. Active energy sources supply power "off the grid" using solar panels and a wind generator.  New windows were designed to optimize passive solar gain.  To accomodate burning wood as a winter heat source, a woodshed was added as a functional sculptural piece to embrace the site like a cornucopia basket.

Click through the slides above to view the site, existing building, design studies, "off grid" energy sources, and the wood shed at the Albany House.